מאת גלית פנינה אבינעם – מעצבת פנים ומרצה לשעבר בקורס עיצוב פנים.
 
 
בשנים האחרונות הטכנולוגיה שינתה את עולם העיצוב ללא היכר. חומרים ושיטות ייצור שלא היו קיימים עד לאחרונה מאפשרים למעצבים לממש את הפנטזיות הכי פרועות שלהם ולהציע ללקוחות מוצרים כמו טלוויזיה עמידה במים וטפט משובץ בקריסטלים.כשהעיצוב פוגש את ההיי-טק.
ההתפתחות הטכנולוגית האדירה של השנים האחרונות לא נעצרה במחשבים ובטלפונים הסלולאריים, אלא גם שינתה ללא היכר את עולם העיצוב. טכנולוגיות חדשות מאפשרות כיום לשלב בעיצוב הבית אלמנטים שלפני שנים ספורות עוד נראו כלקוחים מסרטי מדע בדיוני, ומפיחות חיים חדשים במוצרים ותיקים, כמו דלתות כניסה לבית, טפטים ומצעים.
 
סבון, מגבת ושלט רחוק
נתחיל בחדר האמבטיה. בעבר כמעט שלא שולבו בחדר הזה מכשירי חשמל מסיבות בטיחותיות, אולם השימוש בחשמל במתח נמוך ובחומרים מבודדים חדישים מסייע כיום למעצבים להתגבר בקלות על הבעיה הזו. כך נולדים מכשירים כמו “אקווה ויז’ן” – טלוויזיה דקה המותאמת ללחות השוררת בחדרי רחצה (www.aquavision.tv).
דמיינו לעצמכם שאתם משתכשכים באמבט רחב ידיים ומעלה אדים, מעלעלים במגזין ששלפתם מהספרייה שמותקנת בחדר הרחצה, כשלפתע אתם נזכרים שבעוד דקה מתחילה הסדרה החביבה עליכם. כל שעליכם לעשות הוא לשלוף מהמים את השלט רחוק, שצף ליד הסבון הריחני, ולהדליק את הטלוויזיה. אין כל סיבה לחשוש מאדים שעלולים להצטבר על המסך ולהסתיר את התמונה, משום שמהנדסי אקווה ויז’ן חשבו על הכל – הטלוויזיה שלהם לא רק עמידה בפני מים אלא גם מצוידת במערכת שמחממת את המסך ומונעת התעבות.
 
רקמה מלייזר
גופים אמורפיים (כלומר, חסרי צורה מוגדרת) פופולאריים כבר עשרות שונים, ואולם באחרונה נתנה להם הטכנולוגיה זריקת עידוד חדשה. חברת  ספדה מעצב קלאודיו נארדי למשל, הציגה כיור שבמבט ראשון נראה כמדף מוארך מקוריאן אשר מוטבעים בו אלמנטים אמורפיים מעודנים. למעשה, המשטח האלגנטי הוא שבכה דקה שמסתירה את חלל הכיור. גם הברז מסתתר בתוך אלמנט מוארך עשוי נירוסטה, שממנו יוצאת ידית הפעלה. המים ניגרים מהברז בקילוחים רכים ונקווים אל תוך הכיור דרך החיתוכים האמורפיים.
טכנולוגיית ההטבעה והחיתוך בעזרת לייזר מאפשרת ליצור אלמנטים אמורפיים גם מטקסטיל, במגוון טקסטורות וצבעים. התוצאה היא גרסה מודרנית ועדינה של רקמת התחרה המסורתית. קבוצת העיצוב ההולנדית דרוך (Droog – www.droogdesign.nl), למשל, יצרה באמצעות הטכנולוגיה הזאת מטפחת לבנה קלאסית עם קווי קיפול בגיאומטריה מרתקת. כאשר חותכים בעזרת לייזר בדי טול נוצרים אפקטים מפתיעים של נסתר וגלוי.
באופן כללי, אלמנטים אמורפיים משתלבים מצוין דווקא עם עיצוב נקי ומרובע, משום שהם משלימים אותו. אי אמורפי, למשל, משתלב מצוין עם מטבח נקי ומצוחצח וספות אמורפיות מוסיפות פלפל לחדר מגורים שהרהיטים שבו הם בעלי קווים גיאומטריים וישרים. עם זאת, חשוב להשתמש באלמנטים האלה כמו בתבלין דומיננטי – בזהירות ולא יותר מדי.
טרנד עיצובי נוסף שנעזר בטכנולוגיה הוא בלואו-אפ (blowup), כלומר הגדלה מוגזמת של חפצים. פעמים רבות מעוצבים החפצים האלה במיוחד בעבור חלל מסוים, למשל סלון גדול במיוחד שספה בגודל רגיל של 240-280 ס”מ נראית קטנה מאוד במרכזו. במקרה שכזה אפשר להזמין ספה בגודל 330 או 380 ס”מ, שיוצרת במרכז החלל אלמנט דומיננטי ובלתי שיגרתי. שאר הרהיטים ישלימו אותה בקלות גם אם גודלם הוא רגיל.
גם מזרוני המיטות עברו ” בלואו-אפ”. אם בעבר מיטת קינג סייז היתה הכי גדולה, כיום אפשר להזמין מזרון בכל גודל וצורה העולים על הדעת – עיגול, כוכב, צדפה ועוד. ניתן ליצור מיטה המותאמת לחלל החדר ומרופדת מכל צדיה על מנת למנוע פגיעה אפשרית בגוף. אפשר לצייד את המיטה במנגנונים חכמים, שמגלים בלחיצה חללי אחסון בדפנות המיטה ואפילו בכריות. 
מוצר נוסף שעבר “בלואו-אפ” בשנים האחרונות הוא טלוויזיית הפלזמה, שהפכה מחידוש עיצובי מרענן לאלמנט גדול וטרחני שיש להסתיר אותו. אפשרות אחת להתמודדות עם הבעייה היא עיצובים בגבס: התקנת מסך הפלזמה בתוך נישת גבס כך שהוא נמצא במישור אחד עם הקיר. דרך אלגנטית יותר היא הסתרת המסך בתוך אלמנט העשוי מיציקה אקרילית ומעוצב כתמונה מודרנית. כאשר מזיזים בתנועה קלה את אחד מחלקי התמונה נגלה המסך, ולצדו בר סמוי למשקאות חריפים. את מסך הפלזמה ניתן גם לשלב בדלת של ארון בגדים רגיל.
חברת ספדה מכניסה את הבלואו-אפ לחדר הרחצה בדמות ראש מקלחת זוגי ענק בגודל 80X80ס”מ. המוצר מאפשר לעשות מקלחת זוגית שבה שני המתקלחים נהנים מזרמי מים הזולגים עליהם כמו גשם.
מותג המצעים האיטלקי Frette (www.frette.com) עשה “בלו-אפ” משלו והכפיל את כמות הסיבים בכל סנטימטר רבוע של בד – דבר שמעניק לו מגע של משי טהור.למרות הטכנולוגיה הגבוהה העיצוב נשאר קלאסי, עם שילוב של עבודת יד מתחרה. הקולקצייה החדשה של החברה, שמשווקת בעולם בעשרות בודדות של עותקים, כוללת מצעים בגווני חלמון, דבש ושנהב.
פלסטיק במקום זכוכית
בשנים האחרונות אימץ עולם העיצוב חומרים חדשים רבים. מאז שפרנק גרי ציפה בלוחות טיטניום את מוזיאון גוגנהיים שבעיר בילבאו בספרד הפכה המתכת הזאת לפופולארית מאוד. בין השאר, אפשר לפגוש אותה היום בברזים, חיפויי קירות ובגופי תאורה.
 חברת יאיר דורם, לדוגמה, מציעה גוף תאורה שולחני המצופה בטיטניום וחומרים מרוכבים. גוף התאורה הפיסולי, שצורתו מזכירה ברבור, אינו משתמש בנורות רגילות אלא בסיבים אופטיים. שתי הזרועות שלו מצוידות במפרקים המאפשרים למשתמש לכוון אותן לפי צורכיהם.
בפופולאריות גדלה והולכת זוכים גם חומרים תרמופלסטים, שמחליפים את הזכוכית המיושנת והכבדה.לוחות שעשויים מהחומרים האלה הם חזקים, מספקים בידוד אקוסטי ואפילו עמידים בפני הקרינה האולטרה-סגולה של השמש.
הלוחות התרמופלסטיים מציעים רמות שקיפות שונות, טקסטורות מעניינות ומגוון אינסופי של צבעים. הם יוצרים אשליה של חלל גדול, קליל, ואוורירי, ויכולים ליצור גימיקים נחמדים אם משלבים אותם באופן חכם במקומות שונים – החל מלובי של בניין וכלה בדירת סטודנטים צנועה.
ניתן גם ליצור בעזרתם גופי תאורה גדולים במיוחד, משטחים לשולחנות מוארים, ומחיצות מעניינות בבתים ובמקומות ציבוריים (קל מאוד לנקות אותם מלכלוך).
 
טפט ממוחשב
בעבר היה נהוג לשלב אבני פסיפס רק בחדר הרחצה ולעתים גם במטבח. כיום משלבים אותן גם בתקרה ובריצוף של כל החדרים ואפילו משתמשים בהן לעיטור קירות שלמים. אבני הפסיפס מציעות סוגים רבים של גימור: קרמי, מתכתי, שקוף, נוצץ ואפילו מוזהב (בסיוע זהב 24 קאראט אמיתי).
בשנים האחרונות התפתחה יריבות מעניינת בין החברה המובילה בשוק, “ביזצה” האיטלקית
(www.bisazza.it) למתחרה החדשנית “טרנד” (www.trend-vi.com). המעצבים של שתי החברות מוציאים עוד ועוד חידושים, ששומרים על התחום תוסס – ומסייעים גם לחברות שמחקות את השתיים.
באתרים של החברות אפשר לצפות בדוגמאות מרהיבות שנוצרו בעזרת אבני פסיפס.
עוד אלמנט דקורטיבי ותיק שמתחדש באחרונה בזכות הטכנולוגיה הוא הטפט, שעדיין מציע דוגמאות וסוגי גמר שאי אפשר ליצור באמצעות צבע. בין השאר, יש טפטים מעור ואפילו כאלה שמכילים קריסטלים – תוצאה של שיתוף פעולה בין חברת סווארווסקי ליצרנית טפטים איטלקית. אלה שקיבלו בעבר טראומה כשניסו להסיר טפט עקשן ישמחו לדעת כי הטפטים החדשים נפרדים מהקיר בקלות. גם עבור הורים לילדים קטנים יש חדשות טובות – לחלק מהטפטים יש כיום ציפוי מיוחד שמאפשר לנקות אותם בקלות בעזרת מגבון לח.
בנוסף, אתרי אינטרנט רבים מאפשרים כיום לגולשים לתכנן לעצמם טפטים ייחודיים שנשלחים אליהם הביתה. אחד מהאתרים המוצלחים הוא Varistyle הגרמני (www.varistyle.de).