מוסדות לימוד
סטודיו 6B בית הספר המוביל לעיצוב ודיגיטל
המכינה ללימודי עיצוב ואדריכלות
מהי מכינה ללימודי עיצוב ואדריכלות?
לפני שבוחרים היכן ללמוד מכינה לעיצוב ישנן מספר שאלות שעל כל אחד לשאול את עצמו.
ראשית, כדאי להסביר מהי מכינה ללימודי עיצוב ואדריכלות
מטרת הלימודים במכינה לעיצוב ואדריכלות היא להכשיר את הסטודנטים הצעירים לקראת מבחני הקבלה של האקדמיות לעיצוב.
מספר המכינות הקיימות בישראל הלך וגדל עם השנים, ככל שמבחני הקבלה לאקדמיות לעיצוב הלכו והפכו קשים יותר.
השאלה הראשונה שצריך לשאול היא – האם כדאי לעשות מכינה לעיצוב ואדריכלות?
התשובה הישירה והפשוטה היא – כן.
האקדמיות לעיצוב אמנם אינן מחייבות זאת, כך שזו החלטתו האישית של כל אחד האם לעשות מכינה או לא, אך בכל שנה ניגשים לאקדמיות לעיצוב המובילות בארץ אלפי מועמדים ומספר המקומות מועט והתחרות על כל מקום פנוי באקדמיה היא גדולה.
דבר נוסף שחשוב להזכיר הוא שלא כל מי שבוחר ללכת ללמוד במכינה לעיצוב ואדריכלות יבחר בסופו של דבר להיות מעצב או אדריכל. כלומר, לאחר שהתנסה במכינה וטעם את טעמם של לימודי עיצוב, גילה כי התחום אינו מעניין אותו. גילוי זה יכול לחסוך הרבה עגמת נפש, זמן וכסף.
מה כוללים לימודים במכינה לעיצוב ואדריכלות?
המכינות לעיצוב ואדריכלות שקיימות בארץ שונות זו מזו הן בהיקף הלימודים והן באופן הלימוד.
חלקן אורכות מס’ חודשים מצומצם ובחלקן אורכים הלימודים כשנה. ישנן מכינות המתמקדות בלימודים קבוצתיים וכאלה המתמקדות בלימודים של “אחד על אחד”.
הלימודים במרבית המכינות יכללו נושאים הקשורים ליסודות העיצוב, הכנת תיק עבודות (ע”ע) והכנה לקראת המבחנים עצמם במוסדות האקדמיים.
אז איך בוחרים איפה ללמוד?
את הבחירה היכן לעשות מכינה, יש לעשות בצורה מסודרת. למרבית המכינות בישראל יש כיום שתי דרכים עיקריות בהן ניתן לשמוע מידע (מלבד אתרי האינטרנט):
- ערב פתוח
- פגישת יעוץ לימודים
מומלץ בחום להגיע לאחת משתי האפשרויות הללו (ואם צריך, אפילו לשתיהן). לא מומלץ להירשם למכינה בלי שהגעת לפחות לאחד משני סוגי המפגשים הללו.
ערב פתוח
לערב הפתוח יגיעו מועמדים ללימודי עיצוב, כמוכם, המעוניינים לשמוע פרטים נוספים על הלימודים במכינה ובכלל על לימודי העיצוב בהמשך.
פגישת ייעוץ לימודים
כמו מוסדות רבים, גם במכינות השונות נערכות פגישות ייעוץ לימודים. הפגישות נקבעות מראש עם כל מועמד בנפרד. בפגישה זו יועץ לימודים יסביר למועמד את כל שהוא צריך לדעת על הלימודים במכינה.
שני סוגי המפגשים הללו חשובים מאד לבחינת המכינה הנכונה עבורך.
גם בפגישה עם יועץ הלימודים וגם בפגישה עם צוות המורים בערב פתוח – יש לשאול כמה שיותר שאלות:
- על תחום העיצוב המעניין אתכם ועל מבחני הקבלה אליו? על המוסדות המלמדים על תחום העיצוב המעניין אתכם?
- מי המרצים ומה ניסיונם?
- כמה זמן קיימת המכינה?
- מה אחוזי ההצלחה של המכינה (כמה מתקבלים וכמה לא?)
- אופי הלימודים – האם יש יחס אישי? האם הלימודים הם קבוצתיים? מה המשמעות של כל אחת מהדרכים?
- האם מכינים לכל תחומי העיצוב? (ישנן מכינות המתמקדות בתחומים ספציפיים)
- איך ובאיזה שלב מכינים את תיק העבודות?
- האם יש הכנה למבחנים? איך היא מתבצעת?
- במידה ויש מבחנים נוספים מלבד תיק עבודות – מהם והאם מכינים אליהם (למשל: מבחן פסיכוטכני הוא חלק מתהליך הקבלה של מספר מוסדות וחלק מהמכינות – אכן מכינות גם אליו)
- מה קורה אם השקעתם מאמץ, אבל לא התקבלתם? חלק מהמכינות מציעות לכם לחזור על המכינה ללא תשלום נוסף.
מה זה תיק עבודות?
תיק עבודות הוא חלק מרכזי מתהליך הקבלה למוסדות האקדמיים ללימודי עיצוב ואדריכלות. לא כל מוסד לימודים דורש שתכינו תיק עבודות, אז בדקו היטב היכן דורשים זאת.
בתיק העבודות יש להציג מס’ עבודות שעשיתם, שיש מאחוריהן רעיון כלשהו, המבטא גם את החשיבה היצירתית שלכם וגם את היכולות הטכניות שלכם.
חשוב לומר כי גם באקדמיות מבינים שאתם עדיין לא מעצבים ולא מצפים מכם להגיש תיק עבודות עם מוצרים שנראים כאילו הרגע נקנו בחנות עיצוב, אלא יותר בוחנים את היכולות הקונספטואליות שלכם.
ועל כן, פיתוח קונספט (פיתוח רעיונות) הוא חלק חשוב בלימודי עיצוב – הן במכינה והן בלימודים האקדמיים. במרבית המכינות לומדים את הנושא, וחשוב לשאול האם זהו חלק מתכנית הלימודים.
טיפים חשובים:
- בדקו מהם תנאי הקבלה של המוסדות האקדמיים אליהם תרצו להירשם לפני שבחרו במכינה – כך שתדעו אילו שאלות לשאול ולמה בדיוק מכינים אתכם
- אל תתביישו לשאול שאלות – נשמע מובן מאליו, אבל לעיתים שוכחים, או שנכנסים למצב של “לא נעים” – הגיעו עם רשימת שאלות ותשאלו כמה שיותר.